Deze uitgehongerde ijsbeer laat zien dat we beter voor onze planeet moeten zorgen, voor het te laat is!

We hebben allemaal weleens gehoord van het broeikaseffect en wat voor consequenties dat voor onze planeet heeft.

Maar hoeveel mensen onder ons hebben de gevolgen van het broeikaseffect met hun eigen ogen gezien?

Toen fotograaf Paul Nicole en de makers van de film Sea Legacy, een organisatie die streeft naar de bescherming van de zee, naar Baffin eiland kwamen, zagen ze iets afschuwelijks.

Op het eiland zagen ze een uitgehongerde ijsbeer, die nog maar amper in leven was.

Paul, die opgroeide in Canada, heeft tijdens zijn carrière als wildlief-fotograaf en bioloog al meer dan 3000 ijsberen gezien. Maar de foto’s die op 5 december door hem genomen werden, waren foto’s zoals hij ze nog nooit had gezien.

“We stonden daar al filmend te huilen, met tranen die langs onze wangen liepen,” zo vertelde Paul aan National Geographic.

Op de video is een ijsbeer te zien die wanhopig opzoek is naar eten. Zijn vacht is dun, heeft amper meer kracht in zijn poten en sleept zichzelf vooruit met zijn voorste poten.

Hij gaat opzoek naar eten in een vuilnisbak nabij, in de hoop dat de vissers hier etensresten in hebben achtergelaten.

Maar helaas is er ook daar geen eten te vinden, en de ijsbeer stort in elkaar.

Veel mensen hebben aan Paul gevraagd waarom hij zelf niet ingegrepen heeft toen de ijsbeer aan het lijden was.

“Natuurlijk ging dat in mijn hoofd om,” zo vertelt Paul aan National Geographic. “Maar helaas heb ik zelf geen veiligheidspistool of een grote hoeveelheid vlees bij me.”

En ook al zou hij deze dingen bij zich gehad hebben, zou dat alleen het lijden van de ijsbeer hebben verlengd. Verder is het in Canada ook illegaal om wilde dieren te voeden.

Paul vertelde dat hij de dood van de ijsbeer op film wou vastleggen zodat de dood van de ijsbeer niet voor niks geweest zou zijn.

De beelden van de stervende ijsbeer zijn erg schokkend. Ik denk dat niemand dit kan met gemak kan kijken. En weet je wat nog het ergste van alles is? Het is onze fout!

Paul hoopt dat dit verhaal ervoor zal zorgen dat meer mensen de gevolgen van het broeikaseffect begrijpen.

IJsberen zullen de eerste slachtoffers zijn van de stijgende temperaturen en de smeltende ijskap.

Als het ijs gesmolten is, kunnen ze niet meer op zeehonden jagen.

Sinds 2002, worden de ijsberen met uitsterven bedreigd, en vertonen steeds meer ijsberen tekenen van uithongering, zo meldt het WWF (World Wildlife Foundation).

Vandaag de dag, 15 jaar later, is de situatie alleen maar verslechterd. De smeltende ijskappen zorgen ervoor dat de toekomst van de ijsberen er niet rooskleurig uit gaat zien.

Als we nu geen actie ondernemen, is het een kwestie van tijd voordat de ijsberen zijn uitgestorven, zo meldt het U.S. Geological Survey.

Bekijk nu hieronder de beelden die Paul heeft maakt:

WAARSCHUWING: De volgende beelden kunnen als schokkend ervaart worden.

Help ons alsjeblieft om deze beelden te verspreiden zodat we iedereen de ernst van de situatie in kunnen laten zien. Laten we met z’n allen het verschil maken!

Wat vind jij? Reageer hieronder