Je lichaam geeft al waarschuwingssignalen af voordat je borstkanker krijgt: deze 5 signalen moet je daarom nooit negeren

Kanker is een vreselijke ziekte dat elk jaar de levens duizenden onschuldige levens vernietigd. Borstkanker is een vorm van deze ziekte die zeer gevaarlijk is. Omdat er in tegenstelling tot andere vormen van kanker zoals huid of longkanker, er maar een paar dingen zijn die je kunt doen om dit te voorkomen.

Natuurlijk, is het altijd goed om een gezond leven te leven, met voldoende sport, de juiste voeding en het gebruik van zonnebrand op het moment dat je gaat zonnen, maar borstkanker is een genetische vorm van kanker, wat inhoudt dat het erfelijk is.

Ook al kun je de ontwikkeling van borstkanker niet tegengaan, zijn er gelukkig wel manieren om symptomen in een vroegstadium aan het licht te brengen, wat de kans op overleven en een sneller herstel vergroot.

Het eerste wat je moet doen, is leren jezelf te onderzoeken. Je moet weten hoe je borsten aanvoelen, zodat je veranderingen snel kunt detecteren.

Lees verder om de 5 manieren te ontdekken waardoor je borstkanker in een vroegstadium kunt detecteren.

1. Onderzoek je borsten na elke menstruatiecyclus
Je moet regelmatig je borsten onderzoeken, en de beste tijd hiervoor is de dag nadat je periode is afgelopen. Steek je arm recht in de lucht en voel met één vinger aan je borst. Je moet ook je onderarmen controleren. Op het moment dat je veranderingen of bulten ontdekt, moet je direct een arts raadplegen.

2. Weet waar je naar moet zoeken
Misschien weet je al wat voor jou normaal aanvoelt, maar weet je waar je op moet letten als je jezelf onderzoekt? De meeste mensen zoeken naar bulten, maar bulten hoeven niet altijd meteen te betekenen dat je borstkanker hebt. Ze kunnen namelijk verscheidene oorzaken hebben.

Ze kunnen veroorzaakt worden door een infectie, littekenweefsel, of een cyst, die in de meeste gevallen niet gevaarlijk zijn. Daarom is het erg belangrijk dat je geregeld je borsten onderzoekt. Je moet weten hoe je borsten voelen om eventuele veranderingen te kunnen detecteren.

Een bult veroorzaakt door kanker is vaak hard, moeilijk te verschuiven en is pijnlijk op het moment dat er druk op uitgeoefend wordt. De bulten van kanker afkomstig kunnen zich zowel in de borsten als in de onderarmen ontwikkelen.

3. Controleer de huid van je borsten
Wanneer je de borsten zelf hebt gecontroleerd, is het tijd om in de spiegel te kijken, om te controleren of er geen zichtbare veranderingen hebben plaatsgevonden.

Waar moet je naar kijken:

– Kuiltjes op de borst.
– Gerimpelde/geplooide huid.
– Schilferige huid.
– Ruwe huid.
– Rode op opgezwollen huid.
– Onverklaarbare veranderingen in de grootte of vorm van de borst.
– Asymmetrie (Alleen als de asymmetrie opeens ontstaan is: het is namelijk normaal dat borsten van nature asymmetrisch zijn)

Als je borst gedurende een lange tijd opgezwollen of zacht is, kan dit ook duiden op borstkanker.

4. Controleer je tepels
Je moet ook allebei de tepels onderzoeken als je jezelf onderzoekt. Mocht je één van de onderstaande veranderingen ervaren, raadpleeg dan meteen een arts:

– Pijn.
– Roodheid.
– Jeuk.
– Hardheid.
– Omgekeerde tepels (Waarbij de tepels zijn terug getrokken in de borst)
– Vloeistof (behalve moedermelk)

5. Vraag aan de arts om een controle
Of je nou naar de dokter gaat omdat je ergens bezorgd over bent of dat het je jaarlijkse check is, je kunt altijd aan je arts vragen of hij/zij je borsten wil onderzoeken, om er zeker van te zijn.

Mocht je bezorgd zijn of enkele van deze veranderingen ervaart hebben, raadpleeg dan altijd een arts voor verder onderzoek.

Deel dit levensreddende artikel met je vrienden, zodat meer mensen zich bewust zijn van de vroegtijdige signalen van borstkanker.

Samen kunnen we vele levens redden!

Wat vind jij? Reageer hieronder